LET OP: vanaf 1 juni zijn onze openingstijden op de zaterdag gewijzigd. De nieuwe openingstijden voor de zaterdag zijn van 08:00 tot 12:00.
MENU X
Ruim 50 jaar ervaring
Ruime voorraad
Speciaalbouw mogelijk
Veilig online betalen met iDeal en MisterCash
Wij bezorgen ook aan huis
BOVAG gecertificeerd

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over diverse onderwerpen op het gebied van aanhangwagens en paardentrailers. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Maximumsnelheid aanhangwagen en paardentrailer

Voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur op snelwegen. Indien uw aanhanger of paardentrailer zwaarder is dan 3500 kilogram dan geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Daarnaast is er nog een verschil tussen het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer binnen- of buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom mag u niet harder rijden dan 50 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer. Wij adviseren u nadrukkelijk om deze snelheden aan te houden aangezien u met een aanhangwagen of paardentrailer te maken hebt met een langere remweg. Tevens zijn de bedragen van de boetes zonde voor uw portemonnee.

Tenaamstelling aanhangwagen en paardentrailer

Wij kunnen bij PAK Aanhangwagens de door u gekochte aanhanger of paardentrailer direct op naam zetten. Wij hebben de, door het RDW erkende, bevoegdheid Tenaamstellen voertuigbedrijven. Dit scheelt u een ritje naar het postkantoor. U koopt de aanhanger bij ons en u bent direct de eigenaar. U krijgt het eerste deel van de tenaamstellingcode dan ook direct van ons mee. Het tweede deel krijgt u per post thuisgestuurd, bij uw kentekenkaart.

Paardentrailer of aanhangwagen verzekeren

Zodra de aanhanger is aangekoppeld, valt deze onder de WA-verzekering van het trekkend voertuig. Is de aanhanger niet aangekoppeld, dan valt deze onder de persoonlijke WA-verzekering. U bent dan ingedekt tegen schade die u aan derden toebrengt. In principe hoeft u de aanhangwagen dus niet te verzekeren. Wilt u zich bijvoorbeeld ook tegen diefstal of schade verzekeren, dan dient u een extra Casco of Allrisk verzekering af te sluiten. Let op: Wilt u uw aanhangwagen verzekeren tegen diefstal, dan zal de verzekeraar u verplichten een SCM-gecertificeerd slot te kopen. PAK Aanhangwagens heeft deze sloten vrijwel altijd op voorraad.

Heb ik een paardentrailer of aanhangwagen kenteken nodig?

Een aanhangwagen of paardentrailer heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het trekkend voertuig.

Kan ik het maximale gewicht op mijn kenteken laten aanpassen?

Dat is mogelijk. Hiervoor dient u een formulier in te vullen bij het RDW. De aanhanger zal daarna herkeurd worden wanneer aan alle eisen voldaan is.

Is een mistlamp verplicht op een aanhanger?

Sinds 1 januari 2005 moeten alle aanhangwagens een mistachterlicht hebben. De verplichting van het mistachterlicht komt voort uit de Europese wetgeving. Die schrijft voor dat vrijwel alle aanhangwagens een mistachterlicht moeten hebben. Daaronder vallen ook onder meer vouwwagens, caravans, paardentrailers en boottrailers. Voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg geldt de verplichting al een langere tijd.

Bandenspanning aanhanger

Welke bandenspanning moet er in mijn band? De bandenspanning van een aanhanger ligt tussen de 3.0 en 4.5 bar of tussen de 5.0 en 6.0 bar (veelal bij kleinere maar banden 10 – 13 inch). De druk staat vaak vermeld op de band zelf, let op want de eenheid is vaak in PSI (Pounds/Square inch).

Als vuistregel kunt u aanhouden dat:

1 bar = 14.5 PSI
100 PSI = 6.9 bar

Onderstaande tabel geeft u een overzicht van de juiste bandenspanning per bandenmaat.

Bandenmaat Bar: PSI:
165/50 R13 2.7 39.2
185/70 R13 2.7 39.2
175 R14 4.5 65.3
185 R14 4.5 65.3
195/50 R13 6.2 89.9
195/50 B10 6.2 89.9
195/55 R10 3.5 50.8
195/65/15 4.5 65.3
195 R14 4.5 65.3

Aansluitschema aanhangwagen

Hoe sluit ik een verlichtingsstekker aan? Hoe zaten de aansluitingen van de stekkers ook alweer? Om hier antwoord op te geven hebben wij aansluitschema’s voor u samengesteld.

Klik op het juiste aansluitschema voor uw aanhangwagen:

Met welk rijbewijs mag ik een auto met aanhangwagen of paardentrailer rijden?

Aangezien we met regelmaat deze vraag krijgen hebben wij een speciale pagina ingericht met alle informatie over rijbewijzen. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over het trekgewicht en de toegestane maximale massa.